Yumurtalık Kisti ve Hamilelik

Kadınların iç üreme organlarından yumurtalıklar, tüplerle rahmin sağ ve soluna bağlantılıdır. Her ay, bir yumurtalıkta, döllenebilecek olan yumurta gelişir ve sağlıklı bir sperm ile birleşir ise embriyo meydana gelir ve rahme yerleşir. Yumurtalık kisti, Polikistik Over olarak tanımlanmakta ve PCOS olarak ifade de edilmektedir.

Yumurtalık kisti, yumurtalık içerisinde gelişememiş ve döllenemeyecek boyutlarda birden fazla yumurtanın olmasıdır. 

İçerik

Yumurtalık Kisti Nedeni Nedir

Yumurtalık kistleri, kadınların %80-85’inde görülebilen ve hormon bozuklukları, fizyolojik rahatsızlıklar, insülin direnci gibi sebeplerden ortaya çıkabilmektedir. Hemen her yaş grubu kadında görülebilen yumurtalık kisti, %90 oranında iyi huyludur. yumurtalık kisti belirtisi 2 300x169 Yumurtalık Kisti ve Hamilelik

Yumurtalık kistleri, basit bir ultrason incelemesi ile teşhis edilebilmektedir. Ultrasonda yumurtalıklarda kist tespit edilen hastaya ek olarak tetkikler yapılmalıdır. Yapılan kan tetkikleri ile hastanın hormon düzeylerinin bozukluğu, insülin direnci ve fizyolojik bozukluklar tespit edilebilmektedir. Yumurtalık kistleri olan hastalar, adet döngüsünde bozulmalar, vücutlarındaki anormal değişimler ile farkına varabilirler. 

Yumurtalık Kisti Belirtileri Nelerdir

Polikistik over hastalığından muzdarip kimseler, vücutlarında meydana gelen değişimler ile bunu fark ederler. Yumurtalık kisti belirtileri, her kadında hepsi görülmeyeceği gibi, sıralanan belirtilerin hepsi de görülebilmektedir. Kadınların adet döngüsünde ve vücutlarında oluşan anormal değişimler şöyle sıralanabilir:

yumurtalık kisti belirtisi 1 300x185 Yumurtalık Kisti ve Hamilelik

     1. Adet düzensizliği: Yumurtalık kistleri olan kişilerde, iki adet arasındaki sürenin değişimi ve kanamaların süresinin değişimi söz konusudur. Kadınların menarş (ilk adet kanaması) sonrasında belli bir düzende adet kanamaları gerçekleşmektedir. Adet döngüsü, 25-35 günde bir gelmesi oldukça normal kabul edilirken, kadınların yaşamsal olarak yaşadıkları psikolojik sorunlar nedeniyle iki adet arasındaki sürenin etkilenebilir. Adet kanamaları, kadının fizyolojik yapısına göre değişkenlik gösterebilmektedir.  

     2. Vücutta kıllanma: Yüz bölgesinde kıllanma, karın bölgesinde erkek tipi kıllanmalar olması yumurtalık kisti olduğunu düşündürmektedir. Yumurtalık kistleri ile vücutta meydana gelen hormonal bozukluk, vücutta ve yüzde anormal kıl artışına neden olmaktadır. Kıllanma sorunu ile doktora başvuran kadınlardan alınan hormon testlerinde hormon bozukluğu olduğu tespit edilir. 

     3. Adet döngüsünde bozukluk: İki adet arasındaki sürenin değişmesi ve kanama zamanlarındaki değişimler de kadınlarda yumurtalık kistini düşündürmektedir. Yumurtalık kisti olan kadınlarda, 10-15 günü bulan adet kanamaları her kadın için zamanla tehlike arz edebilmektedir. Uzun süren adet kanamaları, kansızlığa neden olabilmektedir. Adet kanamasındaki anormal değişimler nedeniyle muayene edilen kadınların %50’sinde PCOS teşhisi koyulmaktadır. 1 yıl içerisinde yaşanabilecek 2 kez adet döngüsü bozukluğu normal olarak kabul edilebilmektedir. 

     4. Ağrılı adet dönemleri: Adet dönemlerinde, sancıların yaşanması normal olarak kabul edilse de bu sancıların normalin dışında olması ve giderek şiddetlenmesi bir sorunun habercisidir. Adet dönemi ya da yumurtlama döneminde kasıklarda baskı, ağrı, anormal sancılar kadın doğum muayenesi gerektirebilir. Muayene sonucunda PCOS olup olmadığı anlaşılmaktadır. 

man woman thinking 300x200 Yumurtalık Kisti ve Hamilelik     5. Karında şişkinlik: Yumurtalıkta oluşan kistler, kasıklarda gerginlik, şişlik ve ağrılara neden olmaktadır. Adet döneminde bu şişkinlik daha çok artmaktadır. 

     6. Cinsel ilişki sırasında ağrı: Cinsel ilişki yaşanırken oluşan baskı nedeniyle kasıklarda ağrıların artmasına neden olabilir. Cinsel ilişki sırasında ağrı yaşayan kadınlar, ağrılarından dolayı ilişkiden kaçınabilir. Eşler arasında sorun yaratabilecek olan bu durum, bir an önce tedavi edilmelidir. 

Yumurtalık Kisti Tedavisi

Yumurtalık kisti tedavisi, hormon ilaçları ya da cerrahi olarak yapılabilmektedir. Yumurtalık kistlerinin tespitinden sonra yapılan ek tetkiklerle hormonal seviyeye göre doğum kontrol ilaçları verilebilmektedir. Hormon seviyesi tespit edilmeden verilen ilaçların, tedavinin süresini etkilemektedir. 

PCOS cerrahi tedavisi 2 300x185 Yumurtalık Kisti ve HamilelikTıbbi olarak verilen hormon tedavisi, doktorun belirlediği dozda alınmalıdır. Tedavi verilen ilaçların her gün aynı saatte alınması gerekmektedir. Genellikle doğum kontrol için kullanılan bu ilaçlar, hormon içermektedir ve 1 kutu ilacın bitmesinin ardından 3-4 gün içerisinde adet kanaması gelmektedir. Kanama sonrasında kadın tekrardan muayene edilir ve yumurtalık kisti ölçümleri tekrardan yapılmaktadır. Yumurtalık kistinin geçmemesi halinde tedaviye devam edilmektedir. İlaçlar ile tedavi edilemeyen ve hamilelik planlayan kişilerde cerrahi tedavi uygulanır.

PCOS cerrahi tedavisi 1 300x158 Yumurtalık Kisti ve HamilelikCerrahi olarak yumurtalık kistlerinin alınması ile kadın kistlerin tamamından kurtulmuş olur. Cerrahi tedavi uygulanabilmesi için kistlerin boyutu, cinsi oldukça önemlidir. Ameliyat sonrasında ortalama olarak 1-3 gün arasında hastanede gözetim altında tutulurlar ve taburcu edilir. Doktorun yumurtalık kisti sonrasında belirledikleri süre sonrasında cinsel ilişkiye devam edilebilir. 

Yumurtalık kisti olan ve gebelik planlamayan kadınlara, rahim içi araç (Spiral) yerleştirilebilir. Spiral yerleştirilebilmesi için kadının doğum yapmış olması gerekmektedir. Spiral için uygun olan kadınlara, ilaç salgılayan RİA yerleşimi yapılır ve aylık olarak kontrollerine devam edilir. 

Yumurtalık Kisti Hamileliğe Engel Mi?

Yumurtalık kistleri olan kadınların ve hamilelik planlayan kadınların korkulu rüyası olan Polikistik over sendromu, hamilelik için doğrudan engel değildir. Yumurtalıklarda yumurta oluşmakta ama döllenebilecek kadar büyüklüğe ulaşmadığı için kısmen hamile kalmaya engel sayılabilir. Fakat yumurtalıklarda hali hazırda yumurta olduğu için çatlayabilir, cinsel ilişki olması ve spermlerde herhangi bir sorun olmadığı durumlarda gebelik gerçekleşebilir. PCOS tedavisi 2 300x197 Yumurtalık Kisti ve Hamilelik

Yumurtalık kisti olan ve gebe kalan kadınların aylık olarak kistleri düzenli olarak kontrol edilmesi gerekmektedir. Gebeliğin 3. ve 4. aylarında kistler giderek küçülür ve / veya yok olurlar. Gebelik ile birlikte küçülmeyen kistler, giderek büyür ve rahmin baskı ile de kistin patlaması söz konusu olabilir. Bu durumda gebeye de kist patladığı durumda ortaya çıkabilecek belirtiler anlatılmalı ve dikkatli olması konusunda uyarılmalıdır. 

Yorum yapın