Hamilelikte Mide Yanması Çözümleri

Hamileliğin genellikle son üç ayında görülen mide yanmaları, annenin karın iç basıncının artması ve bebeğin büyüdükçe iç organlara yaptığı baskı nedeniyle oluşmaktadır. Rahim içerisindeki bebek büyüdükçe karın dışa büyüdüğü kadar içe de büyümeye başlar. Rahim bebek büyüdükçe genişlese de iç organları yukarı doğru içmekte ve zaman zaman nefes almayı bile zorlaştırmaktadır.

gebelikte mide yanmasına çözüm 300x200 Hamilelikte Mide Yanması Çözümleri
Hamilelikte Mide Yanması Çözümleri

İçerik

Hamilelikte Mide Yanması Nedenleri

Kadınlarda rahim organı yaklaşık olarak 60 gram ağırlığındadır. Gebelikle birlikte rahim 60 gramdan 1 – 1,5 kg’a kadar çıkabilmektedir. Tüm bunlar olurken son aylara doğru bebeğinde 3 kg olduğu düşünüldüğünde karın içerisine de büyüdüğü su götürmez bir gerçektir.

İlk aylarda yaşanan mide bulantıları, kusmalar gebeliğin ilk belirtileri arasındadır. Özellikle sabahları yaşanan kusmalar, midenin boş olması ve öğürmeler, safranın ağızdan gelmesi nedeniyle boğaz ve yemek borusunun tahrişi nedeniyle bir mide yanması sorunu yaşanır. İlk aylarda yaşanan bu sorunun yanı sıra bir de gebeliğin son dönemlerinde yaşanan mide yanması problemi vardır.

Hamileliğin son 3 ayında yaşanan mide yanmaları, halk arasında ‘Bebeğin saçı çıkıyor’ ya da ‘Bebek saçı gür olacak, ondan yanıyor miden’ şeklinde yorumlanır. [vurgula renk=”kırmızı”]Asıl olan ise bebeğin karın içerisinde büyümesi ve mideyi yukarıya doğru ittirmesi nedeniyle oluşmaktadır. [/vurgula]Öyle ki midedeki yanmaların yanı sıra, iç organların yukarı itilmesi nedeniyle diyafram kası ve akciğere de baskı yapar, nefes almayı bile zorlaştırır.

Gebelikte Mide Yanmasına İlaç Çözümleri

%name Hamilelikte Mide Yanması Çözümleri
Gebelikte Mide Yanması

Gebelik boyunca bir kadın doğum uzmanı tarafından rutin aralıklarla kontrol altında olunmalıdır. Gebeliğin ilk anlaşılmasından sonra bir doktor tarafından izleme alınan anne adayı, bebeğin ve annenin ihtiyacına göre bazı vitamin ve demir ilaçları kullanılmaya başlanır. Özellikle ilk aylarda yaşanan mide bulantıları, kusmalar için verilen Anti-emetik ilaç gruplarından kullandırılır. Mide bulantılarının geçmesi ile de bu ilaçların kullanımı bırakılır. Bulantı ve kusması engellenen anne adayının ise mide yanması genel olarak son bulacaktır. Fakat buna rağmen mide yanması devam eden gebelerin Anti-emetik ilaçların yanı sıra bir de mide asidini azaltan Anti-asit ve / veya H2 Reseptör Antagonisti grubu ilaçlar da kullandırılabilir.

Gebeliğin son dönemlerinde yaşanan mide yanması sorunlarında ise yine emme tablet şeklindeki ilaçlar, Anti-asit ilaçlar kullandırılabilir. Kullanılan ilaçların yanı sıra anne adaylarının beslenmelerine de dikkat etmeleri gerekmektedir.

Gebelik döneminde doktor kontrolü olmadan herhangi bir ilaç kullanılmamalıdır. Öyle ki gebeliğin başlarında doktorun gerekli dönemlerde kullanması için reçete edilen ilaçlar, gebeliğin son dönemlerinde kullanılması sakınca yaratabilmektedir. Bu nedenle anne adayları herhangi bir ilaç grubu kullanması gerektiğinde ya da rahatsızlandığında mutlaka bir doktora başvurulması gerekir. Her ilacın her dönemde kullanılmamasının nedeni ise, bebeği muhafaza eden kesenin ilaçları bebeğe geçirip geçirmemesi ile alakalıdır. Bilinmelidir ki, bebek, anne karnındayken annenin kullandığı ilaçlardan olumsuz etkilenebilir, bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle her ilaç kullanılmadan önce mutlaka doktora danışılmalı ve günlük alınması gereken dozun üzerine çıkılmamalıdır.

Gebelikte Mide Yanmasında Beslenme

Hamilelikte yaşanan mide yanması sorunlarına öncelikle beslenme ile çözüm getirilmeye çalışılır. Gebelik döneminde, annenin ve bebeğin sağlıklı gelişimi için bir takım beslenme düzenlemeleri yapılır. Son 3 ayda ise bu beslenme düzeni ”Az ve Sık Beslenme” prensibine göre düzenlenir. Ayrıca mide yanması sorununu sıklıkla yaşayan gebeler için şu önerilerde bulunulur:

gebelikte mide yanmasında beslenme 300x169 Hamilelikte Mide Yanması Çözümleri1. Bol sıvı tüketin: günlük en az 2,5 – 3 litre kadar sıvı tüketmesi önerilen annenin, midesindeki asidin bir miktar nötralize olmasına da yardımcı olacaktır.

2. Ilık süt ve süt ürünleri tüketimi: Ara öğünlerde ya da açlık hissedildiği zamanlarda ılık bir şekilde tüketilen süt ürünleri, pH derecesi yüksek olması nedeniyle mide asidinin derecesini yükseltecek ve yanmaya engel olacaktır.

3. Acı, ekşi, baharatlı, asitli, işlenmiş gıdalar tüketilmemeli: Tüketimi yasaklanan gıdalar, midenin asit derecesini düşürür ve yanmayı daha da artırır. Bu nedenle bu tür yiyecekleri anne adayının çok canı isterse az miktarda tüketmesine izin verilir.

4. Gece yatmadan 2 saat önce yemek yemeyi bırakın: Midenin ilk lokmayı alması ile sindirim başlar ve mide tamamen kendini 6-7 saat içerisinde boşaltır. Fakat ilk 2 saat sindirimin yoğun olduğu, midenin hareketinin çok olduğu zamandır ve vücut yatay konuma geldiğinde yemek borusuna mide içeriği kaçar. Bu nedenle yemek yedikten sonra 2 saat kadar yatılmamalıdır.

Mide Yanmasında Kullanılabilir Bitki Çayları

Zencefil Çayı

Malzemeler: Taze zencefil kökü, 2 su bardağı su, 2 dilim limon, 1 tatlı kaşığı bal (tatlandırmak için kullanılır)

Hazırlanışı: Zencefil kökünden 3 dilim kadar kesilir ve kaynayan suyun içerisine atılır. 5 dakika kadar ağzı kapalı bir şekilde demlenen zencefil kökü, süzülür ve içerisine limon dilimleri ve bal eklenerek tüketilir.

Zencefilin çok eskilerden beri mide sorunlarında kullanılmış ve faydası görülmüştür. Bulantı, kusma, soğuk algınlığı ve üşütme gibi durumlarda da kullanılması, mide yanmasında da çözüm oluşturması nedeniyle sıklıkla tercih edilir.

Nane Çayı

Malzemeler: Taze nane yaprakları, 2 ince dilim limon, 1 çay kaşığı bal

Hazırlanışı: Kaynayan suyun içerisine nane yaprakları atılarak 5-6 dakika kadar ağzı kapalı şekilde demlenir. İçerisine limon ve bal eklenerek ılık bir şekilde tüketilir.

Nane – limon çayının özellikle mide bulantısı sorununda da rahatlıkla kullanılması, ferahlatıcı etki yaratması sayesinde midedeki yanmayı geçirir.

Gebelikte yaşanan mide yanması sorununda her bitki kürü kullanılmamaktadır. Bunun içinde mutlaka bir doktora başvurmak gerekir ve öneri almakta fayda vardır. [vurgula renk=”kırmızı”]Çünkü bazı bitkilerin içerisinde süt hormonunu artıran yani doğumu başlatacak maddeler vardır ve bilinçsiz kullanıldığında erken doğuma neden olabilmektedir. [/vurgula]

Yorum yapın