Bebeklerde meydana gelen gaz sancıları özellikle bakım veren anneleri oldukça zorlamaktadır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde, annenin beslenmesi önemli yer tutsa da, mama ile beslenen bebeklerde ise mamanın hazırlanışı oldukça önemlidir. Ek gıdalara geçildiği dönemlerde, doktor kontrolü ile kullanılabilecek besinler ise bebeğin gaz sancısını giderebilmektedir. Gaz sancısının giderilmesinden önce, gaz oluşumunu önlemek için yapılması gerekenler vardır.
İçerik
Anne Sütü İle Beslenen Bebeklerde Gaz Sancısı
Anne sütü ile beslenen bebeklerde, anne ne yerse bebek de onu yemektedir. Annenin gün içerisinde tükettiği gıdaların içerisindeki vitamin, mineral, protein ve karbonhidrat belli bir oranda süte geçmektedir ve bebeğin beslenmesi sağlanmaktadır. Annenin bu dönemde tükettiği ve içerisinde yoğun miktarda gaz içeren besinlerde bebeklerde ciddi oranlarda gaza neden olabilmektedir. Gaza neden olan besinlerin başında ise kuru baklagiller gelmektedir. Anne bu dönemde tabi ki kuru baklagiller tüketecektir fakat bunların tüketiminden önce mutlaka kuru baklagillerin gazının tamamen atıldığından emin olmak gerekir. Annenin beslenmesine dikkat etmesi ile bebeğinde oluşacak gaz probleminin de bir derece önüne geçilmiş olacaktır. Diğer bir konu ise annenin sağlığına dikkat etmesi hususundadır. Annenin bedensel sağlığına dikkat etmesi, emziren annenin beslenmesi kadar önemli bir yer tutarken, mevsimine göre kıyafet seçmesi, ayakların sıcak tutulması, kendisini soğuktan koruması gerekmektedir. Emzirme dönemindeki annelerin bu iki hususa dikkat etmesi ve beslenme sonralarında en az 15 dakika kadar bebeğin gazının çıkartılması, bebekte gaz sancısı nedeniyle meydana gelen sıkıntıların önüne geçilecektir. Çünkü bebek anne memesini tam kavrayamaması, beslenme arasında aldığı nefesler nedeniyle midesine gaz dolar ve onu herhangi bir yardım olmadan çıkartmakta zorlanmaktadır. Annelerin bebeklerini besledikten sonra yapacakları 15 dakikalık bir gaz masajı bebeği rahatlatacaktır. Bebeklerde mideye beslenme sırasında dolacak gaz bebeğin doyduğu hissine kapılmasına da neden olabilmektedir. Beslenmenin hemen ardından yapılacak gaz masajı, midedeki havayı boşaltmaya ve böylece beslenme için yeni bir yerin açılmasını sağlayacaktır.
Mama İle Beslenen Bebeklerde Gaz Sancısı
Bebeklerde Gaz Sancısına Ne İyi Gelir
Ek Gıda Alamayan Bebeklerde Gaz Sancısı Çözümleri
Anne sütü ya da mama ile beslenen 0-6 aylık bebeklerde, ekstra bir gıda verilememesinden dolayı gaz sancısı bitkisel yağlar ile giderilebilir. Bu bitkisel yağlar masaj yapılarak bebeğe uygulanır ve bebeğin rahatlaması sağlanır. Beslenme sonrasında her ne kadar gaz çıkartmak için 15 dakika masaj yapılmış olsa da bazen bebeklerde gaz sancısı görülebilmektedir. Peki bu tür durumlarda hangi bitkisel yağlar kullanılmaktadır:
- Adaçayı, Papatya, Rezene ve Fındık Yağları: Bu 4 yağı aynı oranda karıştırarak hazırlanan karışım, bebeğin karnına ve ayaklarına çok bastırmadan dairesel hareketlerle tatbik edilir. Karna masajla yağ sürüldükten sonra üzerine yumuşak bir havlu ya da bez kapatılır. Aynı şekilde ayaklara yağı tatbik ettikten sonra ayağa çorapları giydirilir ve sıcak kalması sağlanır.
- Elma Yağı: Eskilerden beri bilinen acı elma yağı mucizesi halen işe yaramaktadır. Aktarlardan kolaylıkla temin edilebilen elma yağı, 2-3 damla kadar karna dairesel hareketlerle sürüldükten sonra karnı sıcak tutmak için bir bez ya da havlu ile kapatılır. Ayak tabanlarına ise yine 2-3 damla kadar sürüldükten sonra çorapları giydirilir. Ayakların ve karnın sıcak tutulması ile bebeklerin gaz sancısının geçtiği görülecektir.
- Çörek Otu Yağı: Çok eski bir geçmişi olan çörek otu yağı, bebeklerin gaz sancılarında kullanılmaktadır. Bebeğin karnına ve ayaklarına sürüldükten sonra sıcak tutulması gerekmektedir.
Ek gıda alamayan bebeklerde masajla uygulanan bitkisel yağlar, uygulanan bölgelerin sıcak tutulması ve masajın dairesel hareketler ile yapılması bebeklerdeki gaz sancısını gidermektedir. Bunun yanı sıra emziren anneler ise günde 3-4 fincan kadar rezene çayı tüketirlerse, bebeklerinin anne sütüne bağlı olarak gaz oluşumunu da engellemiş olacaklardır.
Ek Gıdaya Geçen Bebeklerde Gaz Sancısı Çözümleri
Bebeklerde 6 ayı doldurduktan sonra ek gıdaya geçilebilmektedir. Doktor kontrolü ile geçilebilen ek gıda, ilk başlarda bebeğin mide ve bağırsaklarını hazırlamak için az miktarda verilmektedir. Ek gıdaya geçtikten sonra ekstra [vurgula renk=”kırmızı”]gaz problemi [/vurgula] ortaya çıkabilmektedir. Bu ve bunun gibi nedenlerle ortaya çıkan gaz sorunlarında ise bitkisel olarak çözümler bulunmaktadır. Gaz sancısına iyi gelen bitkisel çözümler ise şöyledir:
Kimyon Çayı
Kimyon, gaz sancılarının giderilmesinde ve gaz çıkışını kolaylaştırmada kullanılan bir baharattır. Kimyon baharatını yarım çay kaşığı alıp bir su bardağı su ile kaynatıp içerisine yarım küp şeker koyduktan sonra 10 dakika kadar demlenmesi beklenir. Demlenen kimyon bir süzgeç yardımı ile süzülür ve ılıtılır. Günde 2-3 kez 1 çay kaşığı kadar ılık bir şekilde kimyon çayı bebeğe verilebilir. Gaz sancılarına iyi gelen kimyon çayı, bir süre sonra sindirim sistemini de düzenleyecektir.
Rezene, Anason, Papatya Çayı
Rezene ve anason bitkilerinin gaz sancılarının giderilmesinde, papatyanın da sakinleştirici özelliğinden dolayı gaz sancısı çeken bebeklerde kullanılmaktadır. Her bir bitkiden 20’şer gram alınarak 1 bardak kaynayan suya atılır ve ağzı kapalı bir şekilde 5 dakika kadar demlenmesi beklenir. Demlenen çay süzülerek ılımaya bırakılır. Ilık hale gelmiş çay her gün düzenli olarak 1 kere bebeğe 1 tatlı kaşığı içmesi sağlanır. Düzenli kullanılan bu bitki çayı, bebeklerdeki gaz sancısına iyi gelmektedir. Aynı çay anneler tarafından da günde 1 fincan kadar tüketildiğinde, annede beslenme nedenli gaz problemlerini giderecek, anne sütüne gaz daha az geçecektir.