Bebeklerde Diş Çıkarma Huzursuzluğu

dis ve agiz sagligi 08 01 e1549544573821 Bebeklerde Diş Çıkarma HuzursuzluğuBebeklerin genellikle 6. ayından sonra başlayan ve kemik gelişimi ile doğru orantılı olan bir durumdur. Bebeklerin kafa ve yüz kemiklerinin gelişimi ile doğumundan itibaren kafa tası içerisinde olan dişler, kemik gelişimi ile zamanla ağız içine doğru ilerler. Ağız içerisinde çene kemiklerinin üzerini örten diş etini yararak çıkmaya başlar. Diş çıkartma döneminde ağız içerisinde kaşıntıları, ağrıları olan bebek huzursuzlanmaya başlar. Diş çıkarma döneminde huzursuzluğu olan bebeklerin kaşıntı ve ağrı sorunu giderilmesi ile huzursuzluğu da giderilmiş olacaktır. 

Bebekte Diş Kaşıntısı ve Ağrıya Çözümler 

Diş çıkartırken kaşıntı yaşayan bebekler, huzursuzdur. Sürekli ağlar ve beslenirken kaşıntıları olduğu için meme başını, biberonu veya kaşığı ısırma eğiliminde olurlar. Elini ağzına götürme, ağızdan salya akması, ateş, ishal ise diğer belirtiler arasındadır. İlk olarak diş etinden diş gelmeye başladığı zamanlarda anlamsız şekilde ağlayan bebeklerde diş kaşıntısı için çözümler şunlardır;

1. Dişlik: Özellikle içerisinde sıvı bulunan ve dışı tırtıklı olan dişlikler, buzluğa 30-60 dakika kadar koyulup soğutulduktan sonra kullanılmak üzere üretilmiştir. Dişlik içerisindeki soğumuş sıvı, diş etindeki kaşıntı ve ağrıya iyi gelmektedir. 

2. Taze Soğan: Soğanın ağrı kesici özelliğinden dolayı bebeklere soğanın sert kısmı verilebilir. 

3. Sert Meyve ya da Sebzeler: Dolapta soğutulup 1 parmak kalınlığında dilimlenen havuç gibi meyveler bebeğin eline verilebilir. Fakat bu yöntem uygulanırken dikkat edilmelidir. Zira bebek boğazına kaçırabilir. 

4. Diş Jelleri: Genellikle 24 derece ve altı oda sıcaklığında saklanması gereken ağrı kesici jeller, mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Doktorun belirttiği miktarda ve saat aralığında kullanıldığı zaman herhangi bir zararı olmayan ilaçlardır. Kullanılması gereken miktarın üzerine çıkıldığında ağız içerisinde uyuşukluk ve yutma problemlerine sebep olabilir. 

5. Parmak Dişlikler: Silikon şeklinde olan ve dışı tırtıklı yapıda bulunan bu dişlikler, diş kaşıntıları döneminde işaret parmağına takılarak bebeğin diş etleri kaşınır. 

Tüm bu yukarıdaki yöntemler kullanılırken mutlaka hijyene dikkat edilmelidir. Diş çıkarma döneminde bağışıklık sistemi zayıflayan bebek, ağızdan alacağı ekstra bir mikroorganizma ile kolaylıkla hasta olmaktadır. Bu nedenle eline verilecek besinler uygun şartlarla yıkanmalı, diş jelleri sürülürken ellerin temiz olmasına dikkat edilmeli, dişlik şekilde olan ya da parmağa takılan diş kaşıyıcılar uygun şekilde temizlenmelidir. 

Diş Çıkartma Döneminde Huzursuzluk

Bebekler genellikle 6. ayda diş eti kaşınmaları ve diş etinden dişin çıkmaya çalışması nedeniyle yoğun bir huzursuzluk yaşarlar. Uyku düzenlerinin bozulması, ağız içerisindeki ağrı nedeniyle beslenmelerinin bozulması, ağızdan yoğun salya gelmesi de bu huzursuzluğu tetiklemektedir. Bebeğe bakım veren kişileri zorlayan bu durum, bebeğin ateşlenmesi ile tabloyu kötüleştirebilir. Bebeğin ateşinin 38 dereceye kadar çıktığı durumlarda ise mutlak suretle müdahale gerektirmektedir. mag ap bab3 251 wide 1024x554 Bebeklerde Diş Çıkarma Huzursuzluğu

Diş çıkartma döneminde mutlaka doktor muayenesi sırasında ateş döneminde kullanılabilecek ateş düşürücüler için tavsiye de alınmalıdır. Genellikle bebekler için kullanılan ateş düşürücüler, doğal yöntemlerle ateşin düşmediği zamanlarda kullanılmalıdır. Ateşin 38-39 dereceye kadar çıktığı dönemlerde ılık duş aldırmak, koltuk altı, bacak arasına soğuk uygulama yapma ile ateş düşürülemiyorsa son çare ateş düşürücü verilmelidir. Ağızdan alınan ilaçların etki etmesi 1-1.5 saat kadar sürdüğü de unutulmamalıdır. Ateş düşürücü verildikten sonra ılık uygulama da yapılır ve halen ateş düşmemiş olursa ateş düşürücü fitillerde kullanılabilmektedir. Fakat bunun içinde doktor kontrolü gerekmektedir.

Beslenme konusunda da huzursuzluk yaşayan bebekler, [vurgula renk=”kırmızı”]diş etinin hassaslaşması nedeniyle katı gıdaları almayı reddedebilir. [/vurgula]Katı gıdayı almayı reddeden bebekler daha sıvı ve püre şeklindeki gıdalarla beslenmelidir. Beslenme sorunu yaşaması ve ishalle beraber sıvı kaybı yaşayan bebeklerde bol sıvı alımına da dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde bebeğin diş çıkartmaya bağlı ateşine bir de vücudunda sıvı eksikliğine bağlı olarak ateş yükselmesi görülebilmektedir. İshal sorununa çözüm olarak ise patates püresi, pirinç lapası gibi gıdalar kullanılabilir. Bu gıdalar hem bebeğin tüketebileceği yumuşaklıkta hem de ishal için çözümdür. 

 

Yorum yapın